Case Study - Chalk Pit

Chalk Pit Community Park

Bulleted horizontal rule

The Chalk Pit Community Park project consisted of two phases. The first phase involved working with young people, the Chalk Changers, looking at issues related to Chalk Pit Hill Park – a run down play area situated on Chalk Pit Hill. At the end of phase one a report was put together informing Councillors of the young people’s findings. Work included consultation with key partners and local people. Phase two involved the physical implementation of the Chalk Changer’s design ideas by the Landscape Team at Groundwork Kent & Medway. The young people continued to meet and worked with a Landscape Architect and Youth Projects Officer on design ideas for the park rules, entrance archways and graffiti artwork for brightening up the play area.

The project took place over a period of one year and received funding and support from Medway Council, the Office of the Deputy Prime Minister, South-East England Development Agency, North Kent Gateway Partnership (via the Single Regeneration Budget and Interreg European Regional Development Funds), All Saints Community Project, All Saints Neighbourhood Renewal Initiative Partnership and Groundwork Kent & Medway.

The project resulted in a new park consisting of a toddlers play area, a junior trim trail area set into the side of the hill, and a ball court, along with benches and tables for the entire community to enjoy.

Bulleted horizontal rule

Entrance - Before

Chalk Pit Community Park

Entrance - After

Chalk Pit Community Park

Chalk Changers - Graffiti workshop

Chalk Pit Community Park     Chalk Pit Community Park

Chalk Pit Community Park

 

Groundwork Kent & Medway
48 Canterbury Street
Gillingham
Kent ME7 5UN

T 01634 855166
F 01634 855177
E [email protected]